Да пием ли какао?
Добавена на 04/09/2014 от maria

cocoa

Да си призная от известно време се опитвам да отказвам кафето и сладкото...с какао. В стремежа си да оправдая тази стратегия пред приятели, които общо взето ми казват, че шоколадът се прави от какао и от новия ми навик няма особено полза, започнах да търся сигурна информация дали какаото наистана е по-малкото зло. Подбрала съм източниците на информация критично, тъй като интернет е пълен с величави изказвания за какаото и чудотворните ползи от него("След водата, със сигурност какаото е най-полезното нещо за пиене", "Какаото - чудотворно лекарство" и други подобни). Споделям с Вас наколко от изводите ми до момента. Ако се появят нове, ще ги добавя в последствие, просто следете статията ако темата Ви е интересна.

Тук по-късно добавих аз какви неща си правя с какао: http://gotvarskakniga.com/blog/57-какао-как-го-пием

Антиоксиданти. Какаото ги има три пъти повече от зеления чай и два поти повече от червеното вино. Повече антиоксиданти се освобождават когато какаото е горещо, затова е по-добре да го пием под формата на гореща напитка.

Без много мазнини. Какото съдържа по-малко мазнини и никаква добавена захар за разлика от шоколада. Мога да потвърдя, че чаша горещо какао задоволява шоколадовия глад. Пийте обаче само сурово био какао. Нескуик или други миксове базирани на какао, които наричаме най-общо горещ шоколад, не са какао.

cocoa

Флавоноиди. Какаото има също толкова ободряващо действие върху мозъка като кафето без да влияе толкова на кръвното налягане.  Флавоноидите, съдържащи се в какаото повишават притока на кръв и кислород към мозъка.

Добро настроение. Още с внасянето на какото в Европа от Южна Америка, то става известно с това, че помага на хора да предоляват истерични и дересивни състояния, но за съжаление по това време европейците не го обичат много, защото захарта не е била тако разпространена, а без нея какаото им е било горчиво и неприятно. По-късно какаото със захар пък е било привилегия на най-богатите. Във всеки случай, какаото носи подобно удоволствие на това, което придобиваме от шоколада, но при какаото настроението ни става по-скоро доволно и щастливо, за разлика от приповдигнатото и превъзбудено състояние до което ни води шоколада. Разликата отдавам отново на липсата на добавена захар в какаото.

Любопитно, но недоказано. Чаша горещо какао преди ядене, когато сте много гладни, понижава апетита като помага на тялото да осъзнае колко точно имате нужда да ядете. По този начин  можете да се предпазвате от преяждане в такива моменти.

cup of cocoa

Минуси. Приемането на повече от 40 грама сурово какао(4 чаени лъжици) на ден може да доведе до проблеми с калцивия обмен, особено със задържането на калций в организма. Сигурна съм, че съществуват и други неофициални вреди от прекомерната му употреба.

 

Поздрави,

Мария