Немската кухня на берлинските коледни пазари
Добавена на 23/12/2014 от ivan_atanassoff

     Много хора смятат немската кухня за изключително еднообразна и нездравословна - главно месо, пастети, наденици (прочутите в цял свят немски вурстове). За почитателите на вегетарианската храна Германия може би не е най-приветливото място.

     Немците имат изключително богат избор от интересни рецепти, но наистина главно се набляга на месото. Това може би се дължи на по-суровия климат и липсата на много от вкусните зеленчуци, с които сме свикнали ние. В местните магазини ще намерите огромно разнообразие от всякакви пастети, наденици, шунки и колбаси, а истински може да се насладите на традиционната немска кухня по време на коледните базари. Почти всички малки дървени къщички предлагат вкусни немски лакомства.

скара на дървени въглища на немски коледен базар

     Това, което ми направи силно впечатление, е начина по който се "сервира" всичката храна. Отиваш до дървената къщичка с огромна кръгла скара (диаметър около 2-3 метра), окачена на верига за покрива, висяща на около 30-40 см от нажежените въглени, поръчваш си свинска пържола (Nackensteak) и в ръцете си се озоваваш с една доста голяма пържола сложена в несъразмерно малко разрязано хлебче за сандвич с размерите на половин питка за хот-дог. Пържола, опечена на 40см от дървени въглища в студения берлински ден е едно от най-вкусните неща, които може да опитате по това време на годината. Добавете и чаша от небезизвестното немско греяно вино (Gluehwein) и вече имате пълна коледна картинка. Храната, която ще получите и винаги гореща, но само за пет минути на студения берлински вятър тя си сменя температурата от нормална за ядене до ледена. Такава е и съдбата на греяното вино - тъкмо е изстинало малко като за пиене и му остават броени топли секунди!

дървен надпис немски вурст коледен базар

     Обаче освен местните деликатеси може да намерите и голямо разнообразие на други вкусотии. Почти навсякъде ще намерите гъби в сметанов сос и картофи приготвени по най-различен начин - пържени, на салата или Bratkartoffeln (цял, печен на скара картоф във фолио). Картофите почти винаги се консумират с домашно приготвен сметанов сос с копър и чесън.

     Още нещо, което би направило силно впечатление на много от нас е, че никъде не се предлагат печени или сурови ядки. Ще намерите големи къщички с огромни количества карамелизирани ядки - бадеми, кашу, фъстъци, тиквени и слънчогледови семки, но никъде не се предлагат обикновени печени ядки със сол. Явно трябва да се примирам с факта, че не са част от съвременната немска кухня :)

     Като заговорих за сладки лакомства, те също не са за подценяване. Освен месното разнообразие, ще останете изненадани от броя различни сладкиши, които се предлагат навсякъде. Меденки, ябълки, банани, ягоди, череши и всякакви други плодове с шоколадова глазура. Едно от най-странните неща (поне за моя вкус), които видях бяха дълги червени (шугави) чушки с шоколадова глазура!

шоколадови плодове немски коледни базари

     Храната по коледните базари е изключително изобилна и допринася за коледното настроение още от началото на декемри. На немците определено не е познат поста преди големия празник!

     А ние продължаваме с изследването на немската кухня...